Соопштенија


10 Јуни 2019

Нашите студенти го градат својот академски профил низ европските универзитети со особен интерес, преку програмата Еразмус+, исполнувајќи се со знаења, искуства, впечатоци и чувства кои траат и влијаат за цел живот. 
Марија Бошевска и Велковска Ангела реализираа студентска мобилност во Универзитетот во Сплит, Хрватска, и на овој начин, со свои мисли и фотографии, ни пренесува за прекрасното искуство. 

Секоја промена е тешка. Никогаш не знаеш дали промената те носи на подобро, или на полошо. Но, едно е сигурно. Промената која ја направививме преку Ерасмус, беше и повеќе од подобра!

   Бевме премногу скептични пред да заминеме. Се прашувавме дали го направивме вистинскиот чекор, дали можеби требаше да си останаме онаму каде што сме. Или, народски кажано, да си седиме мадро. Но, оној кој стои во место, не може да напредува, токму поради тоа што не се ни помрднал од својата позиција. Дефинитивно не сакавме да останеме во таа група на луѓе. Секогаш се стремиме да бидеме поинакви, па се запрашавме- Зошто да не? Напредокот во образованието е многу важен. Образованието е она што не прави посилни од другите, помоќни, а не физичката моќ. Зборот, кој отвора железни врати.  И колку е истиот побогат, толку повеќе може да се бори со останатите, сиромашни зборови. Знаењето е сила, знаењето е моќ.

 Ерасмус нудеше нова шанса за нас.  Го нудеше сето ова. Реално, и нов почеток. Нова можност која не му се нуди секому. Можност да студираме во странство, на одреден временски период, кој секако, не е ниту, краток ниту предолг, туку доволен.

Целиот напис ќе можете да го прочитате во следниот број на нашето списание ЕКВИЛИБРИУМ!
10 Јуни 2019

Нашите студенти го градат својот академски профил низ европските универзитети со особен интерес, преку програмата Еразмус+, исполнувајќи се со знаења, искуства, впечатоци и чувства кои траат и влијаат за цел живот. 
Маја Малаковска реализираше студентска мобилност во Универзитетот во Бамберг, Германија, и на овој начин, со свои мисли и фотографии, ни пренесува за прекрасното искуство.

"Многу луѓе не размислуваат за саморазвивање се додека не искусат настан кој ги променува – настан кој ќе ги растресе и нив самите и нивната перспектива. Воочив дека при размена фокусот е ставен на личниот развој на студентите повеќе одколку на студиите. Размената е животно искуство кои ги подготвува младите за можностите во меѓусебно зависниот свет. Се поминува низ два културни шокови, првиот кога ќе пристигнеш во земјата домаќин, вториот кога ќе се вратиш во домашната земја, бидејќи одиш и се враќаш како потполно различна личност. Овие шокови влијаат врз социјализацијата, ставот, адаптивноста, флексибилноста, независноста и толерантноста на личноста. Освен тоа, откривањето на нова култура подразбира откривање на својата култура.
Еразмус размената ме направи побогат човек. Богатството би го изразила со пријателствата кои ги створив, искуствата и знаењата кои ги стекнав, природата и архитектурата која ја видов и културите и националностите со кои се сретнав ...
... За мојата размена можам да пишувам безброј страници, бидејќи секој ден си беше своја приказна. Да можам. Се надевам дека низ овие речици ќе мотивирам некого да направи чекор и преку студирањето да открие нови можности, да стекне искуства и знаења и да оствари незаборавни моменти ... "
Целиот напис ќе можете да го прочитате во следниот број на нашето списание ЕКВИЛИБРИУМ!

   


07 Јуни 2019

Консултации по предметите маркетинг канали и меѓународен маркетинг  ќе се одржат на ден 10.06.2019 година во 9  часот, во кабинетот на проф.д-р. Гоце Менкиноски.


06 Јуни 2019

Студентите кои од оправдани причини (поклопување на термини или заминување во странство) не можат да се јават во редовниот термин за полагање на испитите по Економија на труд и Економетрија, можат да полагаат во дополнителен термин на 13 јуни (четврток) во 11:00 часот.


03 Јуни 2019

Студентите кои имаат потреба од увид на тестовите или консултации за испитите по Деловен англиски јазик во јунска испитна сесија можат да се јават во следниот термин: 05.06.2019г. (среда) од 10:00-11:00ч. во кабинет бр.26.


предметен професор

д-р Никола Димески


03 Јуни 2019

Деловен англиски јазик 2 - теми за есеј

симни документ


28 Мај 2019

Програма ERASMUS+

Академска 2019/2020

 

Врз основа на повикот за предлог-проекти за 2019 година во рамките на Програмата Еразмус+ на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност,

 

УКЛО објавува

 

ПОВИК

за мобилност во рамките на Е+ Програмата

KA 1: индивидуална мобилност за учење, Сектор: високо образование:

 

- мобилност на студенти за студирање

- мобилност на студенти за стажирање

- мобилност на академски кадар за настава

- мобилност на академски кадар за обука

 

Времетраење на мобилноста

 

 • Студенти – за студирање: еден семестар или една академска година (студентите може да реализираат мобилност од вкупно 12 месеци по циклус)
 • Студенти – за стажирање: 2 – 12 месеци
 • Кадри – пет работни денови (со минимум осум часови настава)

 

За академската 2019/2020, мобилноста може да се реализира во периодот од 01/06/2019 до 30/09/2020.

 

Во согласност со потпишаните Е+ интеринституционални договори со партнерски институции од програмските земји, право на пријавување имаат:

 

 • редовни студенти на прв циклус (со запишан најмалку трет семестар во моментот на започнување на  мобилноста), втор или трет циклус, за мобилност за студирање, а за стажирање и студенти што дипломирале во годината на објавување на Повикот
 • академски кадри во редовен работен однос на УКЛО.

Студентите и кадрите се пријавуваат за мобилност исклучиво врз основа на договорите потпишани од нивните матични институции (линк: http://uklo.edu.mk/tabs/view/8357e8a193dadee0d26be78b0d63251e)

Важно: пред пријавување

 • Студентите заинтересирани за мобилност должни се, во соработка со Еразмус+ координаторот, да ги проучат и споредат студиските програми на матичниот и на странскиот универзитет и да се договорат за предметите што би можеле да ги слушаат и полагаат на странскиот универзитет.  

 

Потребни документи за пријавување на студенти

 • Пополнет формулар за пријавување
 • Потврда за редовен студент
 • Уверение за положени испити
 • CV (Europass формат)
 • Мотивационо писмо

 

Потребни документи за пријавување на наставни кадри 

 • Пополнет формулар за пријавување
 • Потврда за редовен работен однос
 • CV (Europass формат)

Сите документи се достапни на веб страната на Универзитетот www.uklo.edu.mk во делот Меѓународна соработка/Еразмус+.

Рок за пријавување/доставување документи до Е+ координаторот на факултетот: 10 јуни 2019 година.

Рок за доставување на апликациите до Канцеларијата за МС: 12 јуни 2019 година.


24 Мај 2019

Прелиминарни резултати за присуство, активност и семинарски работи по Економетрија, 2019 година

симни документ


24 Мај 2019

Прелиминарни резултати од присуство, активност и семинарски работи по Економија на труд, 2019

симни документ


21 Мај 2019

Одлуки од спроведени избори за претседател и членови на студентско собрание на Економски факултет - Прилеп

симни документ

| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
© Економски Факултет - Прилеп, 2007 - 2020. Сите права задржани.