Соопштенија


30 Април 2019

О Г Л А С

за пријавување на кандидати за членови и претседател на Факултетското студентско собрание

симни документ


24 Април 2019

СООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ НА ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ - ПРИЛЕП

Им се соопштува на студентите на Втор циклус студии дека пријавувањето на испитите за Јунска испитна сесија ќе се врши од 13.05.2019 до 24.05.2019.


17 Април 2019

Им се соопштува на студентите кои го слушаат предметот ВОВЕД ВО БИЗНИС кај доц.д-р Моника Ангелоска-Дичовска  дека предавањата наместо на 19.04.2019 (петок) ќе се одржат на 18.04.2019 (четврток) во 10.30 часот.

Предметен наставник:

доц.д-р Моника Ангелоска-Дичовска


11 Април 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите кои го слушаат предметот БАНКАРСКИ МЕНАЏМЕНТ дека нема да се одржи настава на 12.04.2019 година  а ќе биде презакажана во нов термин.Наставата продолжува од наредната недела во термините по распоред.

Предметен наставник

проф д-р Фанка Ристеска


06 Април 2019

Им се соопштува на студентите кои го слушаат предметот ВОВЕД ВО БИЗНИС кај доц.д-р Моника Ангелоска-Дичовска  дека на ден 09.04.2019 (вторник) предавањата нема да се одржат.

Предметен наставник:

доц.д-р Моника Ангелоска-Дичовска


05 Април 2019

Целосни стипендии за Македонци на Летна школа во Прага на Карлов Универзитет. Одлична можност за добивање на 6 ЕКТС кредити и запознавање со преку 120 врсници од цел свет со заеднички интереси во сферата на политичка економија и филозофија, меѓународни односи,  и менаџирање со конфликти. Одлично искуство преку предавања на еминентни професори од Џорџтаун и Техас Тех, како и запознавање со Прага и Карлов Универзитет кој е еден од најстарите универзитети во Европа.

Рокот за апликанти од Македонија е предолжен до 1 Мај! 


05 Април 2019

Им се соопштува на студентите кои го одложија колоквиумот по предметот - државно сметководство и сметководство на непрофитни организации поради поклопување на термините, кој се одржа на 05.04.2019 г., дека истиот ќе се одржи во понеделник на 08.04.2019г. во 11 часот.


20 Март 2019

КОНКУРС УКЛО ТРИВИУМ Натпревар во ораторствоУниверзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, во пресрет на Денот на основањето на УКЛО и одбележување на 40 годишниот јубилеј, на 19 април      2019 година, по четврт пат организира натпревар во ораторство, за студентите од сите единици на Универзитетот на тема:

40 години УКЛО:  Дигитална (р)еволуција

УКЛО ТРИВИУМ е одлична можност студентите да ги подобруваат вештините за јавно говорење, аргументирано и структурирано изразување.          Конкурсот е отворен до 10 април 2019 година.

 

КРИТЕРЕРИУМИ ЗА УЧЕСТВО НА НАТПРЕВАРОТ: 

  • Секој учесник треба да го ограничи својот говор до максимум 4 минути. Долна граница нема;
  • Говорите коишто ќе се интепретираат треба да бидат оргинални и претходно необјавувани;
  • Задолжителни компоненти на говорот: Вовед (10-20 проценти од целиот говор); Разработка на говорот (најдолгиот и најважниот дел на говорот) и Заклучок (5-10 проценти од целиот говор); Текстот на треба да содржи повеќе од 10% цитати.

УЧЕСНИЦИ НА КОНКУРСОТ:

  • На конкурсот може да учествуваат студенти од УКЛО - Битола.
  • Најдобрите оратори ќе бидат наградени.

ПРАВИЛА ЗА ГОВОРИТЕ:

  • Говорите треба да бидат напишани и изведени на македонски јазик;
  • За време на говорот се користат белешки или мултимедијална анимација (звук, фотографија, носечка централна мисла и сл.) кои му помагаат на говорникот;
  • Сите говори ќе имаат 20 секунди грејс период почнувајќи од моментот кога е даден стоп сигналот. На крајот од 20-те секунди говорникот ќе биде запрен од страна на Комисијата за оценка и сето она што е кажано потоа нема да се земе во предвид;
  • Учесниците на Конкурсот му ги отстапуваат авторските права на организаторот за објавување на говорите во електронска и печатена форма;

 Говорите треба да се испратат по електронски пат со назнака дека се праќаат за ораторскиот натпревар на следната електронска адреса oratorstvo2019@uklo.edu.mk;

симни документ


19 Март 2019

Согласно одлуката донесена од Наставно-научниот совет на ден 12.03.2019 год. при Економскиот факултет – Прилеп на студентите им е дозволен априлски (дополнителен) испитен рок.Пријавувањето на испитите ќе биде во периодот од 01 и 02 април 2019 година. (понеделник и вторник). Притоа студентите ги уплаќаат потребните средства како би се стекнале со право на полагање на избраните предмети.
Студентите кои ќе положат предмети од повторно запишаните се стекнуваат со право да запишат нови предмети согласно правилата за студирање по ЕКТС.
За полагање се уплаќаат 300,00 денари за стекнување на право за полагање во дополнителниот  испитен рок, 300,00 за секој испит посебно и 300,00 ден, плус ако испитот се полага повеќе од еднаш.


18 Март 2019

Првото предавање по предметот Пазар на капитал и финансиски институции на втор циклус на студии ќе се одржи на 13.04.2019 год. од 11:10 ч. до 13:10 ч.

| 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
© Економски Факултет - Прилеп, 2007 - 2019. Сите права задржани.