Соопштенија


01 Јули 2019

СООПШТЕНИЕ за студентите на ВТОР ЦИКЛУС на студии

 Им се соопштува на студентите на втор циклус на студии дека пријавувањето на испитите за септемвриски испитен рок ке се врши од 26.08.2019 до 02.09.2019 год,


27 Јуни 2019

Внесување на оценки по предметите Социологија  и Менаџмент на човечки ресурси  на ден  01.07.2019 (понеделник) од  09.00 до 10.00 часот.Индексите да се достават кај демонстратор Деспина Звездакоска 

 

  Предметен  професор

Проф.д-р.Љупчо Печијарески


21 Јуни 2019

Консултациите за резултатите од испитите  по предметите Маркетинг и Маркетинг  на услужни дејности кои беа одржани на ден 13.06.2019 ќе се одржат на ден 26.06.2019(Среда) во 11:30 часот 

Предметен професор 

Проф.д-р.Каролина Илиеска 


19 Јуни 2019

Им се соопштува на студентите од Економскиот факултет – Прилеп дека пријавувањето на испитите за септемврискиот испитен рок ќе се врши од 26.06.2019 год. до 28.06.2019 год.

  


13 Јуни 2019

Усниот испит е задолжителен за сите студенти кои го имаат положено писмениот дел и имаат најмалку 51 поен по сите основи.

Усниот испит ќе се одржи во среда 19.06.2019г. во канцеларија бр.26 по следниот распоред:

Деловен англиски јазик 1:

10:00ч.

Деловен англиски јазик 2:

По азбучен ред по презиме:

А-К   10:15 часот

М-Ш  11:00 часот

Студентите кои имаат потреба од консултации или увид во тестовите можат да се јават во следниот термин: 17.06.2019г. (понеделник) од 10:30-11:30ч во канцеларија бр.26.


12 Јуни 2019

Економскиот факултет од Прилеп е партнер на Светскиот конгрес на претприемачи кој ќе се одржи во Скопје од 16. до 19.10.2019 година под високо покровителство на Владата на Република Северна Македонија!

  

симни документ


10 Јуни 2019

Нашите студенти го градат својот академски профил низ европските универзитети со особен интерес, преку програмата Еразмус+, исполнувајќи се со знаења, искуства, впечатоци и чувства кои траат и влијаат за цел живот. 
Марија Бошевска и Велковска Ангела реализираа студентска мобилност во Универзитетот во Сплит, Хрватска, и на овој начин, со свои мисли и фотографии, ни пренесува за прекрасното искуство. 

Секоја промена е тешка. Никогаш не знаеш дали промената те носи на подобро, или на полошо. Но, едно е сигурно. Промената која ја направививме преку Ерасмус, беше и повеќе од подобра!

   Бевме премногу скептични пред да заминеме. Се прашувавме дали го направивме вистинскиот чекор, дали можеби требаше да си останаме онаму каде што сме. Или, народски кажано, да си седиме мадро. Но, оној кој стои во место, не може да напредува, токму поради тоа што не се ни помрднал од својата позиција. Дефинитивно не сакавме да останеме во таа група на луѓе. Секогаш се стремиме да бидеме поинакви, па се запрашавме- Зошто да не? Напредокот во образованието е многу важен. Образованието е она што не прави посилни од другите, помоќни, а не физичката моќ. Зборот, кој отвора железни врати.  И колку е истиот побогат, толку повеќе може да се бори со останатите, сиромашни зборови. Знаењето е сила, знаењето е моќ.

 Ерасмус нудеше нова шанса за нас.  Го нудеше сето ова. Реално, и нов почеток. Нова можност која не му се нуди секому. Можност да студираме во странство, на одреден временски период, кој секако, не е ниту, краток ниту предолг, туку доволен.

Целиот напис ќе можете да го прочитате во следниот број на нашето списание ЕКВИЛИБРИУМ!
10 Јуни 2019

Нашите студенти го градат својот академски профил низ европските универзитети со особен интерес, преку програмата Еразмус+, исполнувајќи се со знаења, искуства, впечатоци и чувства кои траат и влијаат за цел живот. 
Маја Малаковска реализираше студентска мобилност во Универзитетот во Бамберг, Германија, и на овој начин, со свои мисли и фотографии, ни пренесува за прекрасното искуство.

"Многу луѓе не размислуваат за саморазвивање се додека не искусат настан кој ги променува – настан кој ќе ги растресе и нив самите и нивната перспектива. Воочив дека при размена фокусот е ставен на личниот развој на студентите повеќе одколку на студиите. Размената е животно искуство кои ги подготвува младите за можностите во меѓусебно зависниот свет. Се поминува низ два културни шокови, првиот кога ќе пристигнеш во земјата домаќин, вториот кога ќе се вратиш во домашната земја, бидејќи одиш и се враќаш како потполно различна личност. Овие шокови влијаат врз социјализацијата, ставот, адаптивноста, флексибилноста, независноста и толерантноста на личноста. Освен тоа, откривањето на нова култура подразбира откривање на својата култура.
Еразмус размената ме направи побогат човек. Богатството би го изразила со пријателствата кои ги створив, искуствата и знаењата кои ги стекнав, природата и архитектурата која ја видов и културите и националностите со кои се сретнав ...
... За мојата размена можам да пишувам безброј страници, бидејќи секој ден си беше своја приказна. Да можам. Се надевам дека низ овие речици ќе мотивирам некого да направи чекор и преку студирањето да открие нови можности, да стекне искуства и знаења и да оствари незаборавни моменти ... "
Целиот напис ќе можете да го прочитате во следниот број на нашето списание ЕКВИЛИБРИУМ!

   


07 Јуни 2019

Консултации по предметите маркетинг канали и меѓународен маркетинг  ќе се одржат на ден 10.06.2019 година во 9  часот, во кабинетот на проф.д-р. Гоце Менкиноски.


06 Јуни 2019

Студентите кои од оправдани причини (поклопување на термини или заминување во странство) не можат да се јават во редовниот термин за полагање на испитите по Економија на труд и Економетрија, можат да полагаат во дополнителен термин на 13 јуни (четврток) во 11:00 часот.

| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
© Економски Факултет - Прилеп, 2007 - 2020. Сите права задржани.